Paasto
Suuriin juhliin kuuluu valmistautuminen. Ennen esimerkiksi kotona pidettäviä juhlia siivotaan ja laitetaan paikat kuntoon. Kirkkovuodessa on vähän samankaltainen juttu. Ennen suurinta juhlaa eli pääsiäistä valmistaudutaan. Kirkko vuodessa valmistautuminen on vähän samankaltaista kuin kotona pidettäviin juhliin valmistautuminen, tarpeeton laitetaan sivuun, aloitetaan paasto.

Ennen vanhaan paastossa luovuttiin lihasta. Ruokailussa pääosaan tuli yksinkertaisuus, turhat hienostelut siirrettiin juhla-aikaan. Yritettiin elää yksinkertaisemmin, Jeesuksen 40 päivän erämaassa vietetyn ajan innoittamina. Ajateltiin, että oli vaikea keskittyä Jeesuksen rankkaan, kivuliaaseen ja pitkään tiehen kohti ristiä, jos itse juhli.
Nykyään meidän kirkostamme on paasto perinne ollut taka-alalla, mutta onneksi se on tehnyt uutta tuloa. Muutenkin yhteiskunnassa on herätty tajuamaan, ettei ihminen tarvitse jatkuvasti niin paljoa luksusta, vaan on ympäristönkin kannalta miettiä mikä on kestävää ja järkevää.
Paaston tehtävänä ei ole kuitenkaan elämän mahdollisimman suuri kurjistaminen. Sen tehtävä on kääntää meidän katseemme ja valmistaa kohti sitä suurta juhlaa, joka meitä odottaa paaston jälkeen. Paaston tarkoitus on saada meidät pysähtymään ja miettimään mikä on meille oikeasti tärkeää, eli suhdetta Jumalaan. Paasto ei ole suorite, vaan se on hiljentymistä.
Paasto alkaa tänään tuhkakeskiviikkona ja loppuu pääsiäisenä. Minä aion tänä vuonna lopettaa lihan syönnin ja keskittyä erityisesti oman rukouselämän parantamiseen. Kuvaksi laitan teille kirkon luoman ekopaastokalenterin, siitä saa hyviä vinkkejä, jos itseä kiinnostaa paastota.
-Misa